header banner
Default

Er zijn nieuwe tekortkomingen gevonden in de regels van de digitale euro


De Europese Unie werkt hard aan de introductie van de digitale euro en de wetgeving eromheen. De digitale euro moet de Central Bank Digital Currency (CBDC) van Europa worden, maar niet iedereen ziet het project zitten. Zelfs een internationale werkgroep van financiële instituten heeft zijn bedenkingen.

🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis Advertentie Bitvavo

Digitale euro steeds dichterbij, maar wel controversieel

Afgelopen juni heeft de Europese Commissie het wetsvoorstel voor de digitale euro al onthuld in het Europees Parlement. Sindsdien werkt de overheid het voorstel verder uit, en heeft het voorstel ook al de goedkeuring van het Nederlands kabinet. Ook bleek dat de munt overal in Europa geaccepteerd moet worden, iets waar het kabinet het mee eens is.

Het project is erg controversieel. De Europese Centrale Bank (ECB), die de CBDC zal uitgeven, ziet het project natuurlijk wel zitten. Maar ook binnen het Europees Parlement is er veel weerstand, want veel parlementsleden zien het nut er niet van in.

Advertisement

Nieuwe zorgen omtrent CBDC voor EU

Kennelijk heeft het Institute of International Finance (IIF) ongeveer dezelfde mening. Deze lobbygroep is opgezet door commerciële banken die het moet beschermen. Banken zullen onderdeel zijn van de CBDC-infrastructuur en zullen dus niet de stortingen van klanten verliezen, maar dat blijkt niet genoeg om de zorgen weg te nemen. In een beoordeling van het wetsvoorstel zet het er zeven op een rij.

Om te beginnen vindt het IIF dat de Europese Commissie niet goed de voor- en nadelen en risico’s heeft afgewogen. Een digital euro zou vlak na introductie namelijk kunnen leiden tot een gebrek aan financiële stabiliteit.

De digitale euro kan namelijk tot een bepaald bedrag offline worden bewaard. Wat dit bedrag precies zal zijn is nog niet bekend. De centrale bank van het Verenigd Koninkrijk wil de limiet op 20.000 pond leggen, maar voor de digitale euro zou zelfs een limiet van 3.000 euro worden overwogen.

🎁 Cadeautje: Nederlands bedrijf geeft iedereen deze maand 2 maanden gratis mining Advertentie Rollman Mining

Bankensector: ECB krijgt te veel invloed

Ook klaagt de lobbygroep over dat er te weinig financiële modellen samen met het IIF zijn gemaakt. Verder merkt de organisatie op dat de ECB niet in staat is om de transacties van individuen te identificeren als het gaat om de genoemde ‘offline transacties’.

Wat nog helemaal niet door de Europese Commissie is behandeld, is dat er eventueel belangenconflicten kunnen ontstaan. De ECB zal namelijk niet alleen de token uitgeven, maar ook de adoptie willen promoten en de rente bepalen. Maar tegelijkertijd moet de ECB banken stabiel houden en hun mogelijkheid om geld uit te lenen beschermen. Deze belangen zouden met elkaar kunnen botsen.

Sources


Article information

Author: Charles Keith

Last Updated: 1698494522

Views: 766

Rating: 4.4 / 5 (119 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Charles Keith

Birthday: 1992-03-23

Address: 1921 Parker Corner, Perezbury, NM 99526

Phone: +4828031579489705

Job: Mechanic

Hobby: Sailing, Playing Guitar, Hiking, Kite Flying, Survival Skills, Fishing, Cycling

Introduction: My name is Charles Keith, I am a intrepid, venturesome, welcoming, Adventurous, dear, resolute, unwavering person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.