header banner
Default

Test av Tesla Model 3: Solid forbedring med ett irriterende aspekt


Dette er første gang Tesla gjør en stor oppgradering på en av sine modeller. Med Model 3 er det med andre ord ikke bare snakk om en oppussing av interiøret, det er også gjort godt synlige justeringer utvendig.

Fronten og hekken har fått helt ny design, inkludert nye lykter. Like viktig som det visuelle er det at dette har gjort bilen enda mer aerodynamisk. Det får man igjen for på tur. Forbrukstallet etter vår testtur er det laveste vi noen gang har sett hos en elbil. Etter 25 mil på blandet landevei lå forbruket på 1,3 kWt per mil, noe som rett og slett er i en helt egen divisjon.

Selve drivlinjen er den samme som tidligere, med et batteri på 70 kWt, det samme gjelder effekten på 498 hestekrefter. Oppgitt rekkevidde er 63 mil. Det er et par mil lengre enn før og, ut fra vår opplevelse, realistisk. Modellen har i tillegg økt ladefarten fra 190 til 250 kilowatt. En effektiv langtur er med andre ord ikke noe problem.

Støydemping

VIDEO: Tesla Model 3 DRAG RACE *Performance v Long Range v Standard Plus*
carwow

I det daglige er det likevel ikke dette som er det viktigste.

Tidligere har Model 3 framstått som en smule spartansk, med et veldig enkelt interiør. På tur har man merket at det er mye vei- og hjulstøy i kupeen. Dette er kjente ankepunkter fra Model 3-eiere, og i beste Tesla-stil har produsenten nå fulgt opp disse tilbakemeldingene.

Forrige utgave fikk etter hvert doble glass i sidevinduene foran, nå finnes dette i alle vinduene. I tillegg er det brukt lyddempende materialer, mens pakninger og fjæringsforinger er forbedret for å gi mindre støy. Og det fungerer. Bilen har blitt langt fredeligere på innsiden.

Der er det også et nytt interiør, med en premiumdetalj som ventilerte seter. Materialene er også mer sofistikerte enn tidligere, med mindre plast og mer tekstil og aluminium. Midtkonsollen har fått ny design, og passasjerene i baksetet har fått en egen skjerm, plassert mellom forsetene, med klimakontroll og underholdningsmuligheter. Og som en mindre viktig, men litt gøyal detalj, har Model 3 fått stemningslys i en stripe rundt hele kupeen, som man kan skifte farge på. Wifi-rekkevidden skal også være doblet, noe som er greit når bilen skal ta ned de jevnlige oppdateringene som Tesla er klasseledende på.

Irriterende

VIDEO: Test av nye Tesla Model 3 - se forskjellene etter faceliften
Norsk elbilforening

Model 3 har også andre nyheter, som man kjenner igjen fra de nye utgavene av Model S og Model X.

Hendlene på rattet er borte, noe som innebærer at girspaken er erstattet med en løsning som styres fra skjermen. Dessverre betyr dette også at blinklysene styres med knapper på rattet. Det fungerer for så vidt greit når man gjør filskift på motorvei eller skal svinge over på en ny vei, men skal man ut av en rundkjøring ved tredje avkjøring blir det bare rot. På det tidspunktet er blinkerknappen nemlig opp ned på feil side. Resultatet er at man rett og slett slutter å blinke seg ut – alternativet er nemlig å se ned, og det er ikke å anbefale midt i en rundkjøring.

I USA er det nok ikke vanlig med rundkjøringer, men i Norge føles det som de er en viktig del av BNP. Årsaken til de irriterende knappene er naturligvis penger. En knapp er billigere enn en spak, men her sparer Tesla seg til fant.

Vi har prøvd løsningen flere ganger i ulike Tesla-modeller, og det er ikke godt å si hvor lang tid det vil ta før man som sjåfør behersker opp ned-speilvendt blinking. På den annen side, for alle dem som ikke gidder å blinke seg ut uansett, så spiller dette ingen rolle.

Trygg og god

VIDEO: I purchased the Tesla Model 3 Acceleration Boost, Is it worth It? Full review and wife’s reactions
The Black Neural

Den nye og mer fredelige kupeen har blitt et veldig fint sted å være. Styringen er fortsatt av de beste blant elbilene, og med sitt lave tyngdepunkt og ditto kjørestilling er det en av de morsomste elbilene å ratte. Den føles samtidig veldig trygg og god. Kjørefølelsen er forutsigbar, og selv med solid gasspådrag er alt under kontroll.

Den nye utgaven oppleves som en vellykket modning av en modell som var veldig populær her til lands, inntil Model Y nærmest invaderte det norske bilmarkedet, men som fortsatt selger jevnt og trutt til tross for stadig flere konkurrenter.

Ifølge importøren er den nye versjonen 10.000 kroner dyrere enn utgaven den erstatter, og det er fortsatt begrenset med tilvalg. Det du kan velge i, er felger, farge, hengerfeste og selvkjøringsfunksjoner – og det er det.

Den nye Model 3 viser at Tesla fortsatt er markedsledende på energieffektive biler, og at de fortsatt ikke er premium sammenlignet med de tyske konkurrentene.

Tekniske data: Tesla Model 3 Long Range

VIDEO: 2021 TESLA Model 3 Performance DYNO | "A bit" more than 450 hp...
Misha Charoudin
  • Pris: 499.895 kroner
  • Pris testbil: 547.228 kroner
  • Motor: To elmotorer. 498 hk. 527 Nm.
  • Batteri: 70 kWt
  • Maksimal ladefart: 250 kW
  • Rekkevidde: 629 kilometer
  • Forbruk: 1,4 kWt/mil
  • Toppfart: 201 km/t
  • 0-100: 4,4 sekunder
  • Mål (LxBxH): 4720/1850/1441 mm
  • Bagasjeplass: 594 liter
  • Vekt: 1828 kilo
  • Tilhengervekt: 1000 kilo

Pluss og minus

VIDEO: Tesla Model 3 LR acceleration boost test
Bjørn Nyland

PLUSS:

  • Energieffektiv
  • Morsom å kjøre
  • Heving av kvalitetsfølelse

MINUS:

  • Blinklys
  • Fortsatt ikke premium

Sources


Article information

Author: Bonnie Montgomery

Last Updated: 1699540922

Views: 1111

Rating: 3.7 / 5 (34 voted)

Reviews: 96% of readers found this page helpful

Author information

Name: Bonnie Montgomery

Birthday: 2019-11-19

Address: 72926 Nelson Grove Suite 474, Michaelstad, AR 82430

Phone: +3664613443586867

Job: Pharmaceutical Sales Rep

Hobby: Video Editing, Puzzle Solving, Table Tennis, Tennis, Woodworking, Backpacking, Tea Brewing

Introduction: My name is Bonnie Montgomery, I am a multicolored, striking, Determined, unwavering, forthright, steadfast, unyielding person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.